Založ si blog

Ideálny vzťah neexistuje. Začni sám od seba!

 

vzťah dvoch ľudí

Aký je vlastne ideálny vzťah?

Na túto tému sa toho popísalo už viac než dosť. Je kopec vedeckých štúdií ako budovať vzťah. Existujú vzťahoví poradcovia, mentálni kouči, ktorí ti dávajú rady, ako sa máš správať, aký máš byť voči iným. To je síce všetko pekné, ale pokým ty sám nemáš v hlave jasne upratané a nepracuješ na sebe, čítať knihy a počúvať vebináre je poučné, ale ich musíš vedieť aj používať. ale…na každom jednom z nás záleží, ako si bude svoje vzťahy pestovať a zdokonaľovať.

Zrodenie vzťahu

Aby som sa vrátila na úvod. Ako sa rodí taký vzťah, kde vlastne začína?
Pri narodení dieťaťa sa rodí prvý vzťah. Vzťah dieťaťa s matkou je ten najsilnejší moment a citový vzťah, ktorý sa vytvorí. Po príchode z pôrodnice sa začne vzťah rozrastať. Buduje sa vzťah s otcom, ak hovoríme o kompletnej rodine, takisto o súrodeneckom vzťahu, ak sú v rodine súrodenci. Toto je základný rodinný vzťah, puto, ktoré trvá večne. Pridá sa ďalšia bližšia rodina, starí rodičia, ujovia, tety, skrátka, vytvára sa širší rodinný vzťah.

Sám so sebou

Čo si však musíme uvedomiť, veľmi dôležité je mať dobrý vzťah so sebou samým.
Ak sa mám rád, som sám so sebou spokojný, tým, aký som, ako to mám „upratané v hlave“, dokážem fungovať aj v ostatných vzťahoch. Ak som empatický, viem počúvať, vnímať iných, viem s nimi komunikovať, som im nápomocný, poznám ich potreby a životné ciele, dokážem to robiť s radosťou a neočakávam za to nič. Jednoducho a prirodzene – dopraj iným a bude aj tebe dopriate… Ako človek rastie, pri nástupe do škôlky si už vytvára vzťah s učiteľkami, s deťmi, nachádza prvých kamarátov. V škole je to podobné, navyše sa k tomu pridružia prvé lásky, prvé sklamania, krátke aj dlhé vzťahy. Zo školy prídem do prvého zamestnania, kde si vytváram pracovný vzťah so šéfom, s kolegami. To, aký som, čo vyžarujem, ako sa správam, všetko sa odrazí na mojich vzťahoch, či už rodinných, priateľských, pracovných, partnerských.


Použíjem jeden citát: „Tvoj vzťah by mal byť bezpečným nebom, nie bojovým poľom. Život je už aj tak sám o sebe dosť drsný.“

Katarína Zacharová

Čo z toho vyplýva? Ak chceš budovať dobré vzťahy, správaj sa tak, aby si iným neubližoval. Rozdávaj lásku, radosť, úsmev, podeľ sa s ostatnými o svoje pocity, vypočuj si ich s otvoreným srdcom. Musia z teba cítiť, že si tu pre nich a oni pre teba. Teš sa z ich úspechov , dopraj im a oni budú k tebe takí istí. Dodaj im odvahu pri rozhodovaní v dôležitých veciach, buduj ich sebadôveru a sebavedomie, nech vedia, že si tu pre nich a oni pre teba. Buď ich zrkadlom. Nečakaj zato nič. Rob dobré skutky, iba tak, pre dobrý pocit. Rob ľudí naokolo šťastnými a oni urobia šťastným teba.


Ver tomu, že je to niekedy viac, ako keby si dostal kopu peňazí.
Čo dodať na záver? ukončím to výstižným citátom

„Naše vzťahy sú odrazom vzťahu, ktorý máme sami so sebou.“

neznámy autor

foto: pixabay

PROTEST: Kedy, ak nie teraz?

Kultúrna obec protestovala pred parlamentom: Zastavme zvrátenú ideológiu

14.05.2024 14:46

Účastníci oblečení v krojoch aj v reflexných vestách si symbolicky zaviazali ruky povrazmi.

gruzínsko, bitka poslancov parlamentu

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Počas rokovania sa opäť pobili poslanci

14.05.2024 14:23, aktualizované: 14:46

V uliciach hlavného mesta Tbilisi proti návrhu už týždne demonštrujú desaťtisíce ľudí.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Muž sa odhaľoval a nevhodne sa správal na verejnosti, skončil v cele

14.05.2024 13:13

V zmysle zákona mu môže hroziť trojročný pobyt vo väzení.

migranti

Členské krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle

14.05.2024 12:39, aktualizované: 13:59

Proti všetkým častiam migračného paktu hlasovali Maďarsko a Poľsko, niektoré z predpisov nepodporili ani Slovensko či Rakúsko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1143x
Priemerná čítanosť článkov: 1143x

Autor blogu

Kategórie

Archív